12.4.2021

Kongressitalon energiankulutus puolittui

Tampere-talo ja Marriott-hotelli ylpeilevät ympäristövastuullisuudellaan

Maankuulu konsertti- ja kongressikeskus Tampere-talo on pikkuhiljaa hivuttautunut hiilineutraaliksi kiinteistöksi. Äskettäin rakennuksen kylkeen valmistunut hotellikin on julistautunut energiankulutukseltaan hiilineutraaliksi, joten voidaan puhua kokonaisesta hiilineutraalista korttelista.

– Tämä on meille eräänlainen brändi ja kilpailuvaltti. Tapahtumajärjestäjät ovat nykyään hyvin ympäristötietoisia ja heille on tärkeää se, että konsertti tai kongressi järjestetään hiilineutraalissa kiinteistössä, sanoo Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.

– Asiakkaamme voi laskea tapahtumansa hiilijalanjäljen, mikä ei nykyään ole aivan turha kriteeri, kun tapahtuman sijoituspaikkaa valitaan. Yritysasiakkaillemme olemme jo pian vuoden ajan tarjonneet mahdollisuuden kompensoida tapahtuman päästöt puuistutuksilla lähimetsässä.

Koivisto täsmentää vielä talon hiilijalanjälkeä:

– Nyt korona-aikana olemme olleet itse asiassa hiilinegatiivisia.

Kolmekymmentä vuotta vastuullisuutta

Tampereen kaupungin kokonaan omistama Tampere-talo valmistui vuonna 1990. Se on tullut tunnetuksi monen kansainvälisen konferenssin tapahtumapaikkana, ja siellä on järjestetty suuri määrä erilaisia konsertteja.

Jo vuonna 1992, pari vuotta rakennuksen käyttöönoton jälkeen, ryhdyttiin Tampere-talossa puhumaan ympäristövastuullisuudesta.

– Laadimme oikein ympäristövastuuohjelman, joka oli maailman kongressitalojen ensimmäinen, kehaisee kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.

– Halusimme vähentää energiankulutusta, tehostaa kierrätystä ja ryhtyä käyttämään kaikessa ympäristöystävällisiä tuotteita. Pystyimme nostamaan energialuokkamme C:hen, mikä on melkoinen saavutus näinkin vanhalle rakennukselle.

Erilaisin teknisin ratkaisuin, rakenneratkaisuin ja ikkunoiden U-arvoja parantamalla Tampere-talon energiankulutus on pystytty puolittamaan, mistä on syntynyt selvää taloudellista säästöä.  Talo on ryhtynyt jopa energiantuottajaksi: sen katolle on asetettu 270 aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä. Laskennallisesti talon oma aurinkosähkö kattaisi noin kahden viikon sähkönkulutuksen vuodessa.

Tampereen Sähkölaitoksen kanssa on sovittu, että Tampere-taloon toimitettava sähkö tuotetaan läheisen Tammerkosken vesivoimalla. Tilojen viilennykseen puolestaan käytetään Näsijärven vettä. Taloon toimitettu kaukolämpö tuotetaan sertifioidulla puuhakkeella, jonka päästöt on luokiteltu nollaksi.

Puutarha ja mehiläisyhdyskunta

Pyrkiessään kestävään kehitykseen Tampere-talo on tehnyt myös melko eksoottisilta vaikuttavia ratkaisuja. Sen katolle on aurinkopaneelien ohella sijoitettu parinkymmenen neliömetrin kokoinen kasvihuone. Se tuottaa kasviksia ja marjoja talon ravintoloiden käyttöön.

Tampere-talon kasvihuonetta lämmitetään ilmapumpun avulla, minkä ansiosta kasvukausi kestää lokakuulle asti. Vastaavasti keväällä kasvukausi alkaa jo huhtikuussa.

Kasvihuoneen ja aurinkopaneeleiden lisäksi Tampere-talon katolta löytyy vielä yksi erikoisuus: 4 mehiläispesää. Ne muodostavat 20 000 mehiläisen yhdyskunnan. Näin saadaan hunajaa talon ravintoloiden käyttöön.

Eivätkä tässä ole vielä kaikki katolla sijaitsevat erikoisuudet. Sinne on sijoitettu 7 000 neliömetriä ilmaa puhdistavia kattokermejä. Auringon vaikutuksesta nämä pinnoitteet muuttavat liikenteestä aiheutuvat typen oksidit nitraateiksi. Vesi huuhtoo nitraatit, minkä jälkeen veden nitraattipitoisuus on pienempi kuin kivennäisvedessä.

Veden säästöä on tavoiteltu vedettömien pisuaarien, elektronisten hanojen ja veden virtausta rajoittavien venttiilien avulla. Ravintolat kantavat kortensa kestävän kehityksen kekoon lämmön talteenottojärjestelmän ja ruokahävikin pienentämisen avulla.

Myös kierrätyksessä Tampere-talo on pinnistellyt. Puolet sen tuottamasta jätteestä kierrätetään ja puolet otetaan hyötykäyttöön.

Energiansäästön, kierrätyksen ja muiden kestävän kehityksen toimien ansiosta Tampere-talo on saanut Joutsenmerkin ensimmäisenä Pohjoismaisena kongressitalona.

– Ympäristövastuu on meidän kaikkien tamperetalolaisten sydämeen kirjoitettu periaate, kiinteistöpäällikkö Koivisto julistaa juhlallisesti.

Tampere-talo 

  • Pohjoismaiden suurin konsertti- ja kongressikeskus 
  • Valmistunut vuonna 1990 
  • Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö 
  • Suuressa salissa 1 800 katsojapaikkaa 
  • Muumimuseon koti vuodesta 2017 
  • Marriott-hotelli avattiin vuonna 2020, hotellissa 229 huonetta

 

Teksti: Esa Tuominen

 

Jaa artikkeli: